Vérteskozma

Vérteskozmán eladó  1500m2-es telken,gyönyörű 160m2-es parasztház,teljes felszereléssel és bútorzattal, valamint egy hozzá tartozó gyönyörű korhűen berendezett melléképület 50m2 .

Érdeklődni a +436606758006 vagy a+36309554410-es telefonszámon lehet.

A ház ára: 50M Forint vagy 165.000 euro

 

 

Vértes-hegységről

 

altTakaros és tiszta levegőjű, szép fekvésű települések sorakoznak a Vértesben, amelyek kiindulópontjai a Vértes legszebb kiránduló útvonalainak, és a falusi vendéglátás keretében szállást és néha ellátást is kínálnak. Csákvár község érdekessége, hogy nemrégiben még a Dunántúl fazekasságának központja volt. A Vértes Múzeumban a helytörténeti és céhes emlékek mellett a csákvári fazekasság jellegzetes, nevezetes csíkos és zöld darabjaival is megismerkedhet az érdeklődő. A török háborúk során sokat szenvedett település a XVII. Századtól, az Eszterházy-család birtoklása idején kapott erőre.


                                         Vérteskozma


alt


Ez a kis, szív alakú terület a Nyugalom és Csend szigete, s ha átlépsz a kapun, egy mesebeli világba fogsz csöppenni. Itt úgy múlik az idő, ahogy a valóságban, az erdővel körülvett völgy között megreked a csend, s lágy dallamnak tűnik, ahogy összeolvad a madarak énekével. Itt lelassul a szívdobbanás, és ebben a lassulásban képessé válik az ember arra, hogy meghallja mások szívének hangját.

Jöjjön el hozzánk és tapasztalja meg Magyarország e kis falucskájának vendégszeretetét és mikroklímájának varázsát.

alt


Német nemzetiségi,hagyományőrző  korhűen berendezett tájház és a csodálatos az országban is egyedülálló mikroklíma várja az ide látogató turistákat,vendégeket.

 

Vérteskozmát vadban gazdag, terjedelmes erdők szegélyezik. A 18. századi temploma a környező hegyvidékkel elragadó tájképet alkot. A község a hamisítatlan falusi környezet mellett kirándulási és vadászati lehetőségeivel tűnik ki. A Vértest kettéosztó ÉK-DNy-i irányú, árkos süllyedékben elhelyezkedő Gánt 1926-tól a magyarországi bauxitbányászat egyik központja volt. Az ásványvagyon kimerülése miatt a bányászatot mára megszüntették. A zömében német nemzetiségű község jelenleg a térség egyik turisztikai központja. Határában Bauxitbányászati Múzeumot és Geológiai tanösvényt alakítottak ki. A községben lovaglási lehetőség is van. A Csókakő vára alatti, a várral azonos nevű település lakossága régóta foglalkozik szőlőműveléssel. Mára a község a falusi turizmus egyik kedvelt központjává vált, amelynek vonzerejét a táj szépsége, kirándulási lehetőségei, a tüzes „csókai” bor, a vendégszerető lakosság és a település fölött emelkedő várrom által árasztott, történelmi levegő adja. A falut érinti az országos kék-túra útvnala is. Vérteskozma, a bűbájos völgyben fekvő, ősidők óta lakott település az 1970-es évektől a mostoha megélhetési körülmények miatt elnéptelenedett. A környék szépsége azonban új tulajdonosokat vonzott ide, akik üdülés céljából, hagyományos stílusban újították fel az 1745-1822 közepéről származó, német telepesek által épített, falusi házakat. 

 

Napjainkra  Vérteskozma gyönyörűen gondozott, virágzó üdülőfaluvá vált, követendő példájaként egy pusztuló néprajzi mikrokultúra megmentésének.


Képgaléria (kattintson a képre a nagyításhoz)

Módosítás: (2017. július 11. kedd, 20:49)