Haraszt-hegyi tanösvény

A Haraszt-hegyi botanikai-geológiai tanösvény

 

Pusztabusz

A Haraszt-hegyi botanikai-geológiai tanösvény (Csákvár mellett) a kevésbé edzett kirándulók számára is kellemes program. Az útvonalat végigjárva megismerkedhetünk hazánk egyik „szubmediterrán szigetével", annak jellegzetes délvidéki növény- és állatvilágával. A tanösvény változatos élőhelyek között kanyarogva ér fel a hegytetőre, ahonnét csodás kilátás nyílik Csákvárra, a Zámolyi-medencére és a Velencei-hegységre. A túra hossza három és fél kilométer. A tanösvény szakvezető nélkül is szabadon látogatható, bejárata a faluból Gánt felé vezető úton, a falu határában, jobb oldalon található.

A kirándulások előtt és után is érdemes egy kicsit elidőzni a natúrparkban, hiszen csoportok részére – előzetes bejelentkezés alapján – a Zámolyi-medencében legelésző szürkemarha húsából bográcsban gulyást készítenek, s mellé házi bodzaszörpöt kínálnak. Igény és megbeszélés szerint egyéb szürkemarha- és rackajuhételek elkészítését is vállalják. A vendégek megkóstolhatják a magyar szürkemarha húsából készült csíkvarsai csípős csodafalat szalámit, a csákvári szeszfőzdében tett látogatás során pedig bepillanthatnak a pálinkakészítés rejtelmeibe.

A gyermekek és nagyobb csoportok lóvontatta pusztabuszos kiránduláson vehetnek részt. A 15–20 fős, illetve körülbelül 25 gyermek szállítására alkalmas lóvontatta ekhós szekerekkel bejárható a Csíkvarsai-rét, megtekinthető a szürkemarhagulya, a téglaházi kubikgödrök helyén kialakított kis tónál pedig madárles fogadja a kocsikázókat. A pusztabuszos program mellett lovagoltatásra, lovaglásra is lehetőség nyílik.


Képgaléria (kattintson a képre a nagyításhoz)

Módosítás: (2012. április 19. csütörtök, 05:38)