Medvehagyma – Nem csak finom, de egészséges is
Bár a medvehagyma nem gyógynövény, mégis megannyi gyógyító hatása van és fűszernövényként is használható. GYÓGYNÖVÉNYEINK – Poczik Ágnes rovata
Hogyan ismerhetjük fel?
A medvehagyma Allium ursinum a liliomfélékhez tartozik. Nevét a fás területek nagyvadjáról kapta, a barna medve ugyanis előszeretettel eszegeti a leveleit, túrja ki a hagymáját a föld alól. A humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, és a hegyvidékeken érzi jól magát. Nagy ellipszis alakú, élénkzöld levelei március végén – április elején jelennek meg, fehér virágait pedig májusban bontja ki.
A levelek hasonlósága miatt a medvehagyma könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal – ám utóbbi fogyasztása kifejezetten mérgező hatású, akár életveszélyes állapot kialakulásához is vezethet. A tévedést elkerülendő érdemes a medvehagymagyűjtést a szezon elejére időzíteni (mert akkor a gyöngyvirág levelei még nem hajtottak ki), illetve a növényt dörzsöléssel beazonosítani. A medvehagyma levelei ugyanis jellegzetesen fokhagymás illatúak, így könnyen felismerhetők.
Hogyan hat?
Egészségügyi szempontból a medvehagyma több hatóanyagot tartalmaz, mint a fokhagyma. Többek között kedvezően hat az emésztőrendszerre, enyhíti a székrekedés és a hasmenés tüneteit, emellett más hagymafélékhez hasonlóan vértisztító és antibiotikus hatású, enyhíti a krónikus gyulladásokat. A vértisztítással elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyulását is. Hatására jobb lesz a közérzetünk, megszépül a bőrünk, energikusabbá válunk.
Tavaszi tisztítókúrákhoz ideális, hiszen salaktalanító és méregtelenítő hatású. A fokhagymához hasonlóan, vérhígító hatású, védi az ereket, ezáltal jó vérnyomás- és vérzsírcsökkentő, gátolja a vérrögképződést. C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert. Fogyasztása klinikailag igazoltan lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakban, normalizálja a koleszterinszintet, javítja a végtagok vérkeringését.
Hogyan gyűjtsük?
Javasolt március végén begyűjteni, hiszen ekkor még nem bújnak ki a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei, amivel összekeverhetnénk. Ha mégis későbbre tervezzük a gyűjtést, kizárólag májusi virágzása előtt gyűjtsük!
Fontos, hogy csak a növény leveleit szedjük le, a hagymákat hagyjuk a földben, így jövőre is újabb terméssel ajándékozhatja meg az erdőt.
Gyűjtéskor vegyük figyelembe, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.
Ajánljuk a Vértesi Medvehagyma Tanösvényt!
A tanösvény a Vértes északi részén található és Vértessomlót a Tatabánya déli részével összekötő Muta-hegyi úton lehet megközelíteni. A tanösvény nyolc állomásból áll, ahol különböző tájékoztató táblák segítségével kaphatunk információt a medvehagymáról és inspirációt a medvehagyma felhasználási módjaival kapcsolatban. A körtúra másfél kilométer hosszú, a kiindulópontja itt található.
Hogyan használjuk?
Ez a gyógyhatású növény rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában. Frissen vagy megfőzve készíthetünk belőle krémeket, leveseket, pogácsákat, de remek alapanyagul szolgál tésztákhoz és mindenféle étel ízesítéséhez is. A következőkben az általunk idén kipróbált recepteket osztom meg.
Medvehagymás vaj
Hozzávalók: 25 dkg natúr vaj, 1 kávéskanál só, 50 g medvehagyma levél.
A medvehagymás vaj elkészítéséhez nincs is másra szükségünk, mint egy csokor friss medvehagymára, egy kocka vajra és egy kis sóra. Az apró darabokra vágott medvehagymát jól összekeverjük a szobahőmérsékleten megpuhult vajjal, sózzuk és már kész is a csodás vaj.
Medvehagymás pesto
Hozzávalók: 10 dkg medvehagyma, 2 marék dió, 5 dkg parmezán, só, 1 dl olívaolaj.
A medvehagymát nagyobb darabokban tesszük az aprítóba és a többi alapanyaggal együtt simára dolgozzuk. Az ajánlások szerint egy hónapig tárolhatjuk így hűtőben, de nekünk idáig még nem tartott ki egy hétnél tovább J
Medvehagymás tojáskrém
Hozzávalók: 3 db tojás, 10 dkg vaj, egy kis majonéz, 10 g medvehagyma, só, bors.
A tojásokat 10 percig főzzük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk. A hozzávalókat aprítógépben összevágjuk, sóval, borssal ízesítjük.
Medvehagyma krémleves
Hozzávalók: 2 csokor medvehagyma, 2 ek olaj, 2 darab burgonya, 1 fej vöröshagyma, só és bors 1 liter víz 2,5 dl főzőtejszín (mi kókusztejszínnel készítjük).
A megtisztított medvehagymát vágjuk fel. A meghámozott vöröshagymát vágjuk finomra. A megtisztított krumplit közepes kockákra vágjuk fel. Az olajat melegítsük meg, majd dobjuk rá a finomra vágott vöröshagymát, kicsit fonnyasszuk meg (körülbelül 2-3 perc alatt), utána keverjük hozzá a medvehagymát. Rendszeres kevergetés mellett, körülbelül 2-3 perc után a krumplit is forgassuk a hagymához. Gyakori kevergetés közben sóval és borssal ízesítsük, majd a krumpli hozzáadása után öntsük fel vízzel és főzzük addig, amíg a krumpli megpuhul. A kész levest botmixerrel pürésítsük, majd tegyük vissza a tűzhelyre, öntsük rá a főzőtejszínt/kókusztejszínt, 2-3 perc alatt forraljuk egybe.
Hogyan tartósítsuk?
Sajnos nagyon rövid ideig juthatunk hozzá frissen ehhez az értékes növényhez. Gyógyhatását úgy tudjuk a szezon után is élvezni, ha valamilyen formában tartósítjuk. Mi a következő módokon fogtunk neki a tartósításnak.
Fagyasztás: A leveleket nyersen egészben és aprítva is, zacskóba téve lefagyasztottuk, ez így később fűszervajakhoz tökéletes lesz. Emellett olajon sóval megfonnyasztva kis dobozban is tettünk el a mélyhűtőbe későbbre krémlevesekhez.
Tartósítás olívaolajban: Egy jó nagy adagot nyersen a következőképpen tettünk el. A megmosott medvehagyma leveleket összekevertük olívaolajjal, hozzáadtunk sót, majd összeturmixoltuk. Ízlés szerint lehet teljesen pépesre, vagy kissé darabosra hagyva is. Ezután kifertőtlenített üvegbe tettük és a tetejére olivaolajat öntöttünk még. Fénytől védett, nem túl meleg helyen tárolva sokáig eláll. Szendvicsekre vagy főtt ételekhez adva is nagyszerű lesz.
Szárítás: Két tálcán leszárítottunk a medvehagymát a szobában, lemorzsoltuk, egy részét kis üvegbe tettük, másik részét sóval összekevertük. Tökéletes lesz fűszerezéshez.
Szöveg és fotók: Poczik Ágnes, Boldogkert