Isteni zöldség krémleves sült kápia paprikával

Főoldal  |  Hírek   |  Isteni zöldség krémleves sült kápia paprikával

Isteni zöldség krémleves sült kápia paprikával

A napokban lányom meglepett egy levessel, amelynek nincs neve. Mármint olyan neve, mint amilyen az ismert gomba krémleves, francia hagyma-, vagy betyárhúsleves. Ezeknek az ízvilága többnyire mindenkinek ismert, a tűpontos receptje dédmamáink óta ismert, és manapság tele van az internet a változataival. De a névtelen levesnek semmilyen előzménye nem volt, de az utólagos hatása annál inkább. A felsoroltak ételek mindegyike vitathatatlanul finom, de az amit a lányom összedobott fél óra alatt, toronymagasan veri az összeset. Az íze isteni, ez milyen leves? – kérdezem. Nem tudom, csak úgy, érzésre rittyentettem össze! – jött a lezser válasz.

Tágra nyíltak szemeim, – Ooo… akkor adjunk neki nevet, hogy maradjon meg az utókornak! – gondoltam magamban.

Így született meg Mia isteni zöldséglevese sült kápia paprikával! Igen, leíró címmel, mint ahogyan manapság a kortárs éttermekben teszik. 

Íme a recept

Fél liternél valamivel több vizet fel kell tenni forrni, bele a leveskocka. A répát és a burgonyát hámozzuk meg és vágjuk karikákra. Mire ez kész, a víz is felforrt, így bele rakhatjuk a feldarabolt zöldséget az alaplébe. Kapcsoljuk be a sütőt és tegyük be a kápia paprikát sütőpapírral bélelt edényben. Addig süssük, míg nem jelennek meg a fekete foltok rajta, hogy azok mentén meg tudjuk majd hámozni. Ez kb. 15-20 perc után történik meg. Ha ez kész, vegyük ki a paprikát, távolítsuk el a csumáját majd hámozó késsel és villával távolítsuk el a héját. Vágjuk fel apró darabokra, majd adjuk hozzá a közben bugyogó répához és krumplihoz.

Ha úgy érezzük, hogy a zöldségek teljesen megpuhultak, ízlés szerint adjuk hozzá a sót és borsot, és dobjuk bele a darabokra vágott fokhagymát is. Pár perc forrás után le lehet kapcsolni a tüzet, majd hagyni kell egy kicsit kihűlni a levest, utána botmixerrel pürésítsük össze.

Ezek után már csak a tálalás marad, illetve pörkölhetünk egy kis reszelt mandulát, vagy napraforgó magot, amit a tetejére szórhatunk, hogy ne legyen unalmas fogyasztás közben. Ha sűrűnek találják a kész krémlevest, akkor víz hozzáadással lehet változtatni az állagán, ja, és érdemes feta sajt kockákkal megbolondítani. A krémleves mellé ajánlunk egy-két szelet pirított kenyeret, úgy lesz az igazi.

Alapanyag 3 tálra

– tyúkhúsleves leveskocka

– 1 édésburgonya

– 3 szál sárgarépa

– 1 kápia paprika

– 3 gerezd fokhagyma

– só, bors ízlés szerint

PREV

Csatatérre hasonlít a Fáni-völgy

NEXT

Kétfilléres gonoszság

    Hírlevél feliratkozás
    Szeretnék kétheti összefoglalót kapni a legfrissebb bejegyzésekből
    Kövess bennünket Facebookon
    hogy azonnal értesülj egy bejegyzés megjelenéséről